Terug naar agenda

Mugmetdegoudentand

Sociaal Kapitaal

toneel
zaterdag 20 april 2019
20:30 uur
€18,- inclusief drankje
Kaarten bestellen

Nederland, het land van de kansen! Het land waar niemand in de goot hoeft te belanden als je een beetje je best doet. Toch?

Arthur en Wilma zijn laagopgeleid en kansarm, maar niet van plan om op te geven. Bij hun poging om uit het dal te klimmen vinden ze allerlei hulpverleners op hun pad om hen te ondersteunen. Maar kunnen die eigenlijk wel helpen? Of zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun successen en mislukkingen?

Na het succesvolle Superkapitalisten maken theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot een nieuwe voorstelling in samenwerking met Mugmetdegoudentand. Waar ze in Superkapitalisten de neoliberale winnaarsmentaliteit van Ayn Rand onderzochten, richten ze zich nu op de gevolgen daarvan en op de zogenaamde ‘losers’ in onze maatschappij. Hoe ver, en ten koste van wat gaan ze om zichzelf en hun kinderen alle kansen te geven?

Ayn Rand zegt: ‘Egoïsme is goed; ieder mens zou egoïstisch moeten zijn. Als iedereen alleen zou doen wat voor hem het beste is, is dat het beste voor de wereld’. In hun nieuwe voorstelling Sociaal Kapitaal gaan de makers nu op zoek naar de tegenhanger daarvan: ‘De mens is een sociaal dier; een dier dat groeit door wezenlijk contact met anderen; zonder sociaal contact zijn we allemaal losers.’

Sociaal Kapitaal is een geestige, onthutsende en actuele voorstelling.

Tekst en spel: Eva Marie de Waal en Sieger Sloot
Regie: Liliane Brakema
Muziek: Bauke Moerman
In samenwerking met Mugmetdegoudentand

Mugmetdegoudentand is een gerenommeerd theatergezelschap met wisselende bezettingen, dat al 30 jaar uiteenlopende toneelvoorstellingen maakt voor de Nederlandse theaters. Een kleine compilatie van eerdere toneelstukken van Mugmetdegoudentand zie je in het filmpje.