Terug naar home

The World At Arms Length (incl. meet & greet)

maandag 1 april 2019

Sven heeft een droom. Hij heeft altijd al de Camino de Santiago willen bewandelen – de weg van St. James! Dit lijkt echter bijna onmogelijk, omdat Sven Usher-syndroom heeft, een ziekte waarbij men langzaam zijn gehoor en gezichtsvermogen verliest.

Een aangrijpend verhaal dat ons meeneemt naar de duistere wereld van de doofblinden. Het legt het menselijke verlangen naar vrijheid en zelfbeschikking vast, evenals een diep verlangen naar persoonlijke vervulling.

Na afloop van de film is er een meet & greet met de regisseur en producer die speciaal naar Nederland komen om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden over de film.

 

Sven is slechthorend en is sinds 2010 volledig blind. Hij communiceert verbaal met een speciaal hoortoestel, maar dit maakt geen onderscheid tussen geluiden – ze stromen ongefilterd naar hem toe en daarom is het alleen nuttig als de omgeving van Sven absoluut stil is. Sven communiceert voornamelijk via tactiele bewegingen met zijn handen. Met deze benadering gebruik je in principe je handen om woorden en letters te vormen.

Hij is altijd afhankelijk van de hulp van zijn speciaal opgeleide assistenten. Sven moet zijn assistent volledig vertrouwen, want hoewel hij hun ‘baas’ is, kan hij zijn eigen situatie niet beoordelen. Het zijn zijn ogen en zijn oren. Ze begeleiden hem, beschrijven zijn omgeving en vertalen elke communicatie met de buitenwereld voor hem.

Wanneer één assistent, Almuth leert over Svens droom om op de Jakobsweg te touren, biedt ze aan hem te vergezellen op de 800 kilometer lange bedevaart. Sven kan het nauwelijks geloven. Hij begint zich meteen voor te bereiden op de reis van zijn leven. Twee jaar lang zetten hij en Almuth het podium voor de reis. Zeven assistenten worden gekozen om beurt voor hem te zorgen. Hij heeft al met een paar van de vrouwen gewerkt, maar kent de rest van zijn ploeg nauwelijks.

April komt en het team begint eindelijk aan de reis. Echter, na een paar dagen in een vreemde omgeving, begint Sven zich agressief te gedragen en wordt de algemene stemming rond de tour donkerder. Filmmaker Susanne Bohlmann begeleidt de groep gedurende zes weken door Spanje en documenteert de frustrerende gevechten tussen Sven en zijn verzorgers. Ze willen helpen, maar Sven valt ze aan en duwt ze terug. Zijn handicap bestaat uit duistere herinneringen uit het verleden, en dit maakt de ernst van de situatie alleen maar groter.

Sven’s fysieke conditie verslechtert. Zijn knieën kunnen het onbekende terrein niet langer verdragen. Hij moet naar het ziekenhuis en kan een aantal dagen niet lopen. Hij voelt zich meer en meer gevangen en geïsoleerd. De weg van St. James verdwijnt al snel in een onvervulde droom en elke sprankje hoop begint te vervagen.

Uiteindelijk geven Svens-assistenten het op en besluiten ze naar huis te gaan in de nederlaag.

Deze film is misschien niet de inkapseling van de heldenverhalen uit Hollywood-blockbusters, maar het is een aangrijpend verhaal dat ons meeneemt naar de duistere wereld van de doofblinden. Het legt het menselijke verlangen naar vrijheid en zelfbeschikking vast, evenals een diep verlangen naar persoonlijke vervulling.

De film wordt Nederlands ondertiteld.