Terug naar home

Kunst- en Cultuurcafé Overbetuwe: Immaterieel erfgoed en de rol van kunst

dinsdag 22 oktober 2019

Vrijdagavond 25 oktober komt Frank Hemeltjen naar het Kunst- en Cultuur Café Overbetuwe. Frank is beeldend kunstenaar én is als adviseur erfgoedzorg verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze avond geeft Frank inzicht in het belang van zorg voor immaterieel erfgoed en de rol die kunst daarin kan spelen.

Immateriële erfgoederen zijn cultuuruitingen. Denk aan tradities, vaardigheden en rituelen die mensen of gemeenschappen koesteren en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Het is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. De Elster paardenmarkt, Smeden in Andelst en het ambacht van molenaars (met molens in Valburg en Herveld) zijn voorbeelden van erkend Overbetuws immaterieel erfgoed.

Frank Hemeltjen vertelt deze avond wat we precies onder immaterieel erfgoed verstaan en waarom behoud ervan belangrijk is. Ook vertelt hij welke ontwikkelingen zichtbaar zijn om het betreffende erfgoed levend te houden voor nieuwe generaties. Frank ontwikkelde het Ambachtenlab in het openluchtmuseum Arnhem. Ambachtslieden, studenten uit het vakonderwijs, ontwerpers, kunstenaars en producenten komen daar bij elkaar om kennis uit te wisselen en zo tot nieuwe ideeën te komen en te ontwikkelen.

Kunst- en Cultuurcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunst- en cultuurliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen.