Terug naar agenda

Kunstcafé Overbetuwe: Het belang van communicatie over kunst

Inspiratie & ontmoeten
vrijdag 29 maart 2019
19:30 uur
€0,00

Wat zegt een kunstwerk over de maker, en wat zegt de maker er zelf over?

Schrijver en kunstcriticus Rob Smolders is 29 maart te gast bij Kunstcafé Overbetuwe. Tijdens zijn lezing gaat hij in op het belang van communicatie over kunst. Ook gaat Rob in gesprek met de bezoekers. Hoe praten zij over hun kunstwerken? Gebruik deze avond om je communicatie over kunst te verbeteren en kom naar De KiK!

Een veelgehoorde klacht van beeldende kunstenaars is: ik kan mijn werk niet uitleggen of verklaren.
Communicatie is heel erg op taal gericht. Is het waar dat beelden voor zich spreken? En zo ja, wat zeggen ze dan? Is dat altijd zo? Heeft het dezelfde functie als de toelichting in woorden, namelijk dat mensen, wanneer ze je werk waarderen, ook iets van jou hebben leren kennen? Hoe onthullend is het kunstwerk?

Kunst maken is een manier om jezelf te verwezenlijken en je te mengen onder een potentieel groot publiek. Het is ook een manier om je positie in de wereld te bepalen, om commentaar of kritiek te leveren.

In zijn lezing gaat Rob in op de volgende aspecten:
Wat zeg je met woorden? Welke begrippen gebruik je, welke informatie geef je prijs?
Je presenteert je als kunstenaar door middel van een website, je maakt een persbericht bij exposities, misschien ook (toch maar) een verklarende tekst, je geeft eens een interview. In al die gevallen moet je woorden beschikbaar hebben.